Βραβείο καλύτερης ρομποτικής κατασκευής (Δημοτικό) στο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής για την ομάδα του 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής (ΜΦΡ) αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, των Σχολικών Συμβούλων Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Δ. Θεσσαλονίκης, του Δήμου Νεάπολης - Συκεών και Καθηγητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Κύριοι παιδαγωγικοί στόχοι της διοργάνωσης είναι η ενθάρρυνση των μαθητών στην ενασχόληση με την κατασκευή και τον προγραμματισμό αυτοσχέδιων ρομποτικών κατασκευών, στην ομαδική εργασία, στην ανάληψη πρωτοβουλιών, την καινοτομία και την ευρεσιτεχνία, μέσα από την ανακαλυπτική μάθηση. Το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής είναι πανελλήνιο και έχει τόσο διαγωνιστικό όσο και εκθεσιακό χαρακτήρα.



Το εκθεσιακό μέρος (με αξιολόγηση και βράβευση των καλύτερων εκθέσεων) περιλαμβάνει την επίδειξη ρομποτικών κατασκευών οποιουδήποτε είδους, που έχουν κατασκευαστεί αυτοσχέδια από μαθητικές ομάδες. Η κάθε μαθητική ομάδα καλείται να παρουσιάσει στους κριτές την κατασκευή της και το πώς την έφτιαξε και συνοδεύεται και από ένα poster όπου περιγράφεται συνοπτικά η χρήση και ο τρόπος λειτουργίας της ρομποτικής κατασκευής, ο ρομποτικός εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε και σε συντομία ο προγραμματιστικός κώδικας.

Το 1ο Δημοτικό Ευκαρπίας συμμετείχε στο εκθεσιακό μέρος του 4ο Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής (2017), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 16/12/2017, με την κατασκευή «Robotic Theatre» και απέσπασε το βραβείο καλύτερης κατασκευής στην κατηγορία Δημοτικού. 

Η κατασκευή περιλαμβάνει ένα σκηνικό στο οποίο οι άνθρωποι προσεδαφίζονται σε έναν άλλο πλανήτη και συναντούν εξωγήινους. Φιγούρες κινούνται μηχανικά, ελέγχονται από μικροελεγκτές Arduino και θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά και με το περιβάλλον μέσω αισθητήρων.



Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα για την υπέροχη προσπάθεια και το θετικό αποτέλεσμα.

Οι μαθητές της ΣΤ' Τάξης που συμμετείχαν στην ομάδα είναι:
Τσαμουσιάδης Ιάσονας
Μάρκου Νικόλαος-Μάριος
Κοκάρας Χαράλαμπος
Καρράς Νικόλαος
Μετεντζίδης Αλέξανδρος
Μπαχτσεβάνη Ευδοξία
Καλαϊτζίδου Ειρήνη
Καραγιάννη Ελένη
Κομμάτας Παναγιώτης
Αναστασίου Κωνσταντίνος
Στεργίδου Σουλτάνα-Παρασκευή

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:
Δουβλετής Χαράλαμπος, Πληροφορικής
Μπαρουτέ Άννα, Εικαστικών


Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής
Από το Blogger.