Πρόγραμμα Erasmus: Unique cities, United cities: Τα νέα του Εράσμους για το 2021-2022 αλλά και το 2022-2023!

Μετά από δύο δύσκολες χρονιές κατά τις οποίες η πανδημία έβαλε στον ¨πάγο¨ τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια των προγραμμάτων Εράσμους, το σχολικό έτος 2021-2022 επανήλθαμε και πάλι δυναμικά!

Δύο προγράμματα Εράσμους για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας.

 Tο πρόγραμμα “Unique cities, United cities” με συνεργαζόμενες χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Κροατία. 

Ιταλία, Απρίλιος 2022


Πρώτο ταξίδι στην Ιταλία τον Απρίλιο του 2022, στην πόλη Λιβόρνο. Οι μαθητές είχαν την ευκαρία να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό, να επισκευθούν την Πίζα και τη Φλορεντία και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και εργαστήρια με τη χρήση τεχνολογίας  προγραμματισμού (Scratch).

 

Ελλάδα, Μάιος 2022

 

Δεύτερο ταξίδι στην Ελλάδα τον Μάιο του 2022. Οι επισκέπτες γνώρισαν ήθη, έθιμα, πολιτισμό, ιστορία, γαστρονομία της πόλης και της χώρας μας. Επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και το φαράγγι του Ενιπέα.  Παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς όλης της Ελλάδας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ¨Μακεδονία¨ που εδρεύει στην Ευκαρπία. Συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια παραγωγής φυσικών καλλυντικών, εργαστήριο μαγειρικής παραδοσιακών ελληνικών συνταγών, εργαστήριο ψηφιακών παιχνιδιών (Kahoot) και εργαστήριο ρομποτικής (STEAM).

Ισπανία, Ιούνιος 2022



Τρίτο ταξίδι στην Ισπανία, στην περιοχή της Ανδαλουσίας, στην επαρχία της Bãnos de la Encina. Μαθητές και εκπαιδευτικοί γνώρισαν όλη την ισπανική παράδοση μέσα από τον χορό, τη μουσική, τη γαστρονομία, την αγροτική παραγωγή. Μια περιοχή πλούσια σε ιστορία από την παλαιολιθική εποχή. Επισκέψεις στις πολιτιστικά ενδιαφέρουσες πόλεις Γρανάδα, Κόρδοβα, Μπαϊλέν, Χαέν και Λινάρες. Μοναδική εμπειρία η επίσκεψη σε αρένα ταυρομαχιών και η παρακολούθηση προπόνησης ταυρομάχων. Οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικά ομαδικά εργαστήρια δημιουργίας και εκτύπωσης με τρισδιάστατο εκτυπωτή (Tinkercad) με τελικό αποτέλεσμα τον Παρθενώνα, παιχνίδια QR code treasure hunting (Qr code reader, LearningApps, E-book creator) και εργαστήριο δημιουργίας Virtual reality lesson (Metaverse) όπου οι μαθητές δημιούργησαν εικονική ξενάγηση για το κάστρο Bugalimar σε τρεις διαφορετικές γλώσσες χρησιμοποιώντας  Avatar και ηχογραφόντας τις φωνές τους. Οι τουρίστες που θα επισκέπτονται το κάστρο θα έχουν την ευκαιρία σκανάροντας έναν κωδικό QR να απολαύσουν μια εικονική περιήγηση στην οποία στην επιλογή της  ελληνικής γλώσσας θα ακούει τις φωνές των μαθητών του σχολείου.

Κροατία, Οκτώβριος 2022


 Τέταρτο ταξίδι του προγράμματος στην πόλη Μάκαρσκα των Δαλματικών ακτών της Κροατίας. Δύο εκπαιδευτικοί και πέντε μαθητές της έκτης δημοτικού ταξίδεψαν και γνώρισαν τα ήθη, τα έθιμα, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και συμμετείχαν σε εργαστήρια πληροφορικής και ξυλοτεχνίας, παρασκευής οικολογικών καλλυντικών και έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά των άλλων χωρών.  Ταξίδεψαν στην πόλη του Σπλιτ μαθαίνοντας τα σπουδαιότερα για την ιστορία της και επισκέφθηκαν τη βουνό Biokovo απολαμβάνοντας τη θέα από τη γυάλινη γέφυρα Skywalk.  

Από το Blogger.