Συμμετοχή της Ε' Τάξης στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της ESA

Τη φετινή χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε1 του σχολείου μας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA (European Space Agency) : Moon Camp Challenge με θέμα τη δημιουργία μιας ανθρώπινης αποικίας στη Σελήνη ή σε οποιοδήποτε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Η τάξη του Ε1 με υπεύθυνο τον δάσκαλο κ. Ε. Καρατζίδη σχεδίασε ένα απαιτητικό project με τίτλο: Διαστημική αποικία στον Άρη με πρότυπο θερμοκήπιο”

Πιο συγκεκριμένα, στην εργασία τους οι μαθητές/τριες αρχικά μελέτησαν τον πλανήτη Άρη, τη μορφολογία του εδάφους του, παρατήρησαν ότι το χώμα του έχει κόκκινο χρώμα λόγω του οξειδίου του σιδήρου, έμαθαν ότι το όρος Όλυμπος, που έχει ύψος 27 χιλιόμετρα, είναι το υψηλότερο βουνό στο ηλιακό μας σύστημα και  επιπλέον διερεύνησαν τις συνθήκες ζωής στον πλανήτη αυτόν. Κάπως έτσι  ήρθε η ιδέα για αυτήν την αποικία. Αρχικά φτιάχτηκε μια κατοικία για τους αστροναύτες. Επίσης κατασκευάστηκε ένα θόλο-ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ, παρτέρια για το θερμοκήπιο, φυτά και λαχανικά. 

Εκτός από τα παραπάνω, εμπλέκοντας και την εκπαιδευτική ρομποτική, δημιούργησαν ένα  όχημα ρόβερ (rover)- ανελκυστήρα/γερανό που μεταφέρει τον πάγο από το υπέδαφος του πλανήτη Άρη σε ένα φίλτρο πάγου, το οποίο  με τη σειρά του παρέχει οξυγόνο στο θερμοκήπιο και όταν υπάρχει χαμηλή υγρασία στη βλάστηση, ποτίζει τα λαχανικά και τα φυτά. Έτσι δημιουργείται μια γήινη ατμόσφαιρα μέσα στον θόλο και τα φυτά είναι πάντα ποτισμένα.

Για να κατασκευαστούν όλα αυτά, η τάξη χωρίστηκε σε σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ανέλαβε την κατασκευή της μακέτας, η δεύτερη ομάδα ανέλαβε τον σχεδιασμό και κατασκευή των ρομποτικών οχημάτων και τον προγραμματισμό τους ενώ η τρίτη ομάδα ήταν υπεύθυνη για τον  3D σχεδιασμό στο Tinkercad. Για τα ρομποτικά οχήματα χρησιμοποιήσαμε LEGO WEDO 2.0 και για τον προγραμματισμό την εφαρμογή SCRATCH 3.0.

Πριν λίγες ημέρες η Esa μας έστειλε ευχαριστήριο email για το project μας. Πλέον όλοι/ες περιμένουμε με αγωνία να δούμε live έναν ευρωπαίο αστροναύτη σε κάποιο διαστημικό σταθμό της Esa στον οποίο θα υποβάλλουν οι μαθητές/τριες πολλές ερωτήσεις!!

Stay tuned, λοιπόν!

Υ.Γ. το link του project είναι:  

https://mooncampchallenge.org/gallery-2023-2024/details/29744/














Από το Blogger.