Εκπαιδευτική επίσκεψη της Ε' τάξης στο NOESIS

Την Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 όλα τα τμήματα (3) της Ε΄ τάξης, επισκεφθήκαμε: Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (NOESIS, ΚΔΕΜΤ), το σημαντικότερο τεχνολογικό μουσείο στην Ελλάδα που βρίσκεται στην περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης.

 Παρακολουθήσαμε τρία (3) προγράμματα:

1. Διαστημική αποστολή 301: Αφορούσε τη ζωή στη Γη, που εμφανίστηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια και εξελίχθηκε ώστε σήμερα οι άνθρωποι να ψάχνουν για άλλες μορφές ζωής, πέρα από τον πλανήτη μας. Στο ταξίδι μάθαμε για τις συνθήκες που επέτρεψαν τη ζωή να εμφανιστεί και να υπάρχει μέχρι σήμερα στη Γη. Ταξιδέψαμε στον κοντινό πλανήτη Άρη και στα παγωμένα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου και ψάξαμε την πιθανότητα να κρύβουν κάποιες πρωτόγονες μορφές ζωής. Είδαμε πώς οι αστρονόμοι ψάχνουν ανάμεσα στα δισεκατομμύρια αστέρια του γαλαξία μας να βρουν τη δίδυμη αδερφή της Γης, αναρωτηθήκαμε εάν σε κάποιους από αυτούς τους κόσμους ευφυή όντα σαν και εμάς ατενίζουν την απεραντοσύνη του σύμπαντος και αναρωτιούνται: «Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;».

2. Το κλίμα της Γης: Παρατηρήσαμε τη θέση της Γης στο ηλιακό σύστημα η οποία προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη και εξέλιξη της ζωής. Οι συνθήκες αυτές ωστόσο δεν είναι αμετάβλητες στο πέρασμα του χρόνου. Στις μέρες μας, οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον έχουν επιφέρει μία νέα κλιματική αλλαγή που αναγκάζει τη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπισή της. Το πρόγραμμα μάς παρουσίασε τους παράγοντες που επηρεάζουν τις κλιματικές συνθήκες του πλανήτη μας.

3. Από τη Γη στο σύμπαν: Πραγματοποιήσαμε ένα ταξίδι στις ουράνιες ανακαλύψεις, από τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων αστρονόμων μέχρι τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια. Επισκεφθήκαμε το ηλιακό σύστημα και τον Ήλιο, ζήσαμε τη γέννηση και τον θάνατο αστεριών και ταξιδέψαμε ακόμα μακρύτερα, πέρα από τον γαλαξία, στην απεραντοσύνη του σύμπαντος.

Ήταν τρία συναρπαστικά ταξίδια, που ενθουσίασαν τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και τους δόθηκε η αφόρμηση για περαιτέρω δημιουργίες στην τάξη μας.


Από το Blogger.