Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης

 

Έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών/τριών μας σε θέματα αναπηρίας, στο σχολείο μας υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε μήνα. Οι κατηγορίες είναι πολλές και συχνά αντιλαμβανόμαστε και επιβεβαιώνουμε ότι γύρω μας ο κάθε άνθρωπος βιώνει τη δική του καθημερινότητα και τη δική του αλήθεια.  Μέσα από τις βιωματικές δράσεις, επιχειρείται να γίνει αντιληπτό σε όλους, μικρούς και μεγάλους, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες τόσο στην καθημερινότητα όσο και σε κάθε πτυχή της ζωής. Στο σχολείο μας επιχειρείται η συμπερίληψη να γίνει ένας αυτόματος μηχανισμός στην ατομική και συλλογική υποκειμενική  λειτουργία και δράση, με απώτερο σκοπό την ισότιμη συνύπαρξη.



Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών, παρακολούθησαν στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, τη θεατρική παράσταση «Το όνειρο του Τόνυ». Η παράσταση βασίζεται στα δύο ομώνυμα βιβλία του Παραολυμπιονίκη κολύμβησης Αντώνη Τσαπατάκη και της εκπαιδευτικού Έλενας Θωίδου. Το έργο αναφέρεται στη φιλία, τον σεβασμό, τη διαφορετικότητα και την αποδοχή. Της παράστασης προηγήθηκε σχετική προετοιμασία των παιδιών και μετά την παράσταση ανατροφοδότηση, όπως σε κάθε δράση.  




Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, το σχολείο μας επισκέφθηκε η κ. Κατερίνα Λορέντζου από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών της Περιφερειακής Ένωσης Βορείου Ελλάδος για την υλοποίηση διαδραστικής επιμόρφωσης στα παιδιά με τίτλο « Το Λευκό Μπαστούνι». 




Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024, το σχολείο μας επισκέφθηκε η κ. Παρασκευή Σαλαβγιά, για την υλοποίηση διαδραστικής επιμόρφωσης μέσα από την προβολή της αυτοβιογραφικής ταινίας της, με θέμα την αόρατη αναπηρία και τίτλο «Ένας κόσμος δύο όψεις».





* «Να θυμάσαι ότι είσαι απολύτως μοναδικός. Όπως και όλοι οι άλλοι» (Mead Margaret, 1901-1978, Αμερικανή ανθρωπολόγος, Ακαδημαϊκός)

* «… η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί, …. όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία…» (Maya Angelou, Αφροαμερικανίδα συγγραφέας, ποιήτρια 1928-2014).
 





Από το Blogger.