Συμμετοχή του σχολείου μας στο 15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
Το σχολείο μας συμμετέχει στο 15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, στο οποίο θα παρουσιάσει, την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, στον Συνεδριακό Χώρο, την εργασία με τίτλο "Ανοιγόμενη γέφυρα με πίεση αέρα" η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Συμμετείχαν μαθητές της Δ τάξης. Την εκπροσώπηση του σχολείου μας και την παρουσίαση θα κάνει ομάδα μαθητών που αποτελείται από τους:
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Νόησις», τους Συντονιστές Πληροφορικής της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας και το Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας, διοργανώνει το 15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, το οποίο αποτελεί πλέον έναν ισχυρό, πρωτοποριακό θεσμό που κάθε χρόνο ανανεώνεται, εμπλουτίζεται και ισχυροποιείται.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδείξει τις ικανότητες, τις γνώσεις και τις δεξιότητες των μαθητών μας, να προσφέρει την εμπειρία συμμετοχής τους σε ένα επιστημονικό συνέδριο και ιδιαίτερα να δώσει τη δυνατότητα ερευνητικής, πρωτότυπης και δημιουργικής σύνθεσης.
Κεσόπουλος Διονύσης,
Μακρυγιάννη Αριάδνη,
Ντούπη Δανάη,
Πιπέρογλου Δέσποινα,
Σαλμανίδης Ορφέας,
Σίμος Περικλής,
Σπάσου Ευμορφία
Υπεύθυνος εκπαίδευτικός: Δουβλετής Χαράλαμπος, ΠΕ86 Πληροφορικής
Ζωντανή μετάδοση των εργασιών του συνεδρίου:
Ανοιγόμενη Γέφυρα με Μηχανισμό Πίεσης Αέρα
Αν παρατηρήσουμε τον τόπο που ζούμε, θα δούμε ότι υπάρχουν πολλές γέφυρες: από μικρές μέχρι τεράστιες και από απλές μέχρι πολύπλοκες. Αν και πολλές φορές περνάνε απαρατήρητες, η αξία τους είναι μεγάλη, γιατί συνδέουν ανθρώπους και πολιτισμούς. Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και στην ενότητα της Μηχανικής (STEM), ασχοληθήκαμε με τις γέφυρες και κάναμε πειράματα για να μελετήσουμε την αντοχή τους. Αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε μια ανοιγόμενη γέφυρα από απλά υλικά. Για να κατασκευάσουμε τα τμήματα της γέφυρας, ακολουθήσαμε οδηγίες, μετρήσαμε, κόψαμε, κολλήσαμε και συνδυάσαμε κομμάτια. Κατά την πορεία παρουσιάστηκαν προβλήματα μηχανικής και προέκυψε ανάγκη κατασκευής των απαραίτητων εξαρτημάτων η οποία έγινε με τη χρήση 3D Pen, αφού έγιναν οι απαραίτητες μετρήσεις και ο σχεδιασμός τους. Ο μηχανισμός που ανοίγει τη γέφυρα λειτουργεί με τη δύναμη του αέρα που οδηγείται μέσω συρίγγων που πιέζει ο άνθρωπος με το χέρι. Υπάρχουν δύο σύριγγες που συνδέονται με ένα σωληνάκι. Πατώντας το έμβολο της μιας σύριγγας, η πίεση του αέρα ανασηκώνει το έμβολο της δεύτερης κι έτσι ανασηκώνεται η γέφυρα, για να περάσουν τα πλοία. Η γέφυρα κατασκευάστηκε επίσης με ηλεκτρικό μηχανισμό που πιέζει αέρα στη σύριγγα, αλλά και με κινητήρα.