Επίσκεψη στην Ιταλία - Erasmus+


Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με  τίτλο: ‘’Other, Alike, The Same  πραγματοποίησε το τελευταίο ταξίδι με  τρεις εκπαιδευτικούς και τέσσερις μαθητές στη Μονόπολη της Ιταλίας από 27/5/2018-2/6/2018.

Εκεί συναντηθήκαμε με τους συναδέλφους από τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη χώρα φιλοξενίας την Ιταλία, της οποίας το Σχολείο είναι και οι συντονιστές του όλου προγράμματος. 

Από την άλλη μεριά οι μαθητές μας ξαναβρέθηκαν με τους μαθητές των άλλων σχολείων και ανανέωσαν τη φιλία τους.

Όλοι μαζί πραγματοποιήσαμε διάφορες δραστηριότητες μέσα στο σχολείο που είχαν να κάνουν με την Ευρώπη, με τους πρόσφυγες και με την ειρήνη. Επιπλέον παίξαμε ποδόσφαιρο, τραγουδήσαμε τραγούδια και στις τέσσερις γλώσσες, παρακολουθήσαμε θεατρικές παραστάσεις από μαθητές του ιταλικού τοπικού γυμνασίου και φυσικά επισκεφθήκαμε την πόλη Matera, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ε.Ε. για το 2019, την  Ostuni, που ονομάζεται και «Λευκή Πόλη», το Bari, το Castello del Monde, ένα οκτάγωνο κάστρο στην κορυφή ενός λόφου και τέλος κάναμε βαρκάδα και επισκεφθήκαμε το πανέμορφο Polignano A Mare. Η βόλτα μας στη Μονόπολη συνδυάστηκε με την ευκαιρία να απολαύσουμε όλα τα είδη από πίτσα που υπήρχαν στην πιτσαρία.

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Ειδικά για τους μαθητές που είχαν την ευκαιρία τις ελεύθερες ώρες να παίξουν με τα παιδιά των άλλων σχολείων, να κολυμπήσουν στις πισίνες του ξενοδοχείου, να μιλήσουν και να εξασκήσουν τα αγγλικά τους και γενικά να νιώσουν τη χαρά της επικοινωνίας με αλλόγλωσσα παιδιά.

Από τη μεριά των εκπαιδευτικών πέρα από την επικοινωνία με τους συναδέλφους των άλλων σχολείων μάθαμε για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας, επισκεφθήκαμε τις τάξεις, είδαμε την υποδομή που υπάρχει, όπως γραμματεία, τραπεζαρία για το μεσημεριανό φαγητό με το ανάλογο προσωπικό κλπ.

Τελικά ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι, με πολλές εμπειρίες, εικόνες, δραστηριότητες,  επισκέψεις. Πάντα καταλήγουμε πως όπου και να πάμε παντού υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι, με άλλη γλώσσα, άλλη κουλτούρα, άλλα ήθη και έθιμα, μα τελικά όλοι είμαστε το ίδιο, είμαστε άνθρωποι: ‘’Other, Alike, The Same”.

 


Από το Blogger.